5 tips ter voorbereiding op de fotoshoot thuis

Op deze pagina deel ik 5 tips als voorbereiding op een fotoshoot thuis. Zowel de zwangerschapfotoshoot als een newbornfotoshoot kan bij jou thuis plaatsvinden.  Zoals je mogelijk al hebt gezien zet ik babies, mama’s en gezinnen het liefste puur en natuurlijk op de foto. Dat wil zeggen dat we tijdens de fotoshoot geen gebruik maken van een studio, flitslampen of props. Ik fotografeer bij jou thuis, in je eigen omgeving en met het beschikbare licht. Ook al fotografeer ik jou en je gezin zoals het is, wil dat nog niet zeggen dat we geen optimaal gebruik hoeven te maken van jouw huis en garderobe! Dit zijn dan ook de belangrijkste tips die ik je kan geven ter voorbereiding.

 

1.  Zorg voor een opgeruimd huis

Dit is op zich één van de voor de hand liggende tips als voorbereiding op een fotoshoot thuis en dus geen rocket science. Maar de uitvoering is de echte uitdaging. Zeker met een newbornshoot staat een opgeruimd huis niet altijd hoog op de prioriteiten lijst. Het hoeft uiteraard  geen woonmagazine proof te zijn maar probeer om de losse spulletjes uit het zicht te leggen. Niks zo zonde als een prachtige foto van het lieve gezichtje van de baby, met op de achtergrond afleidende rommeltjes. Gelukkig kan ik tijdens de fotoshoot hinderlijke spullen wegleggen als deze in beeld zijn.  Dit doe ik ook regelmatig. Zoals felgekleurde pakken billendoekjes op de commode als ik foto’s maak van het aankleden!

Blog Dorothee Fotografie | Voorbereiden op fotoshoot

2.  Bereid de ruimtes voor waar de fotoshoot zal plaatsvinden

Een logische vraag die ontstaat naar aanleiding van bovenstaande tip: moet het hele huis opgeruimd en voorbereid worden? Daarop is het antwoord simpel: nee. De fotoshoot thuis zal zich concentreren in de woonkamer, de babykamer en de ouderslaapkamer. Dit geldt voor zowel de newbornfotoshoot als de zwangerschapshoot thuis. Meestal beginnen we in de woonkamer. Dit is een voor de hand liggend maar ook een laagdrempelige plek om de fotoshoot mee te beginnen. In het geval van een newbornshoot doen we een familieknuffelsessie en/of een voeding. Afhankelijk van hoe de baby zich dan voelt, vervolgen we de fotoshoot op een andere plek. Bijvoorbeeld naar de kinderkamer voor een schone luier of een nieuwe outfit. Een woonruimte die bij elke fotoshoot aan bod komt is de ouderslaapkamer. Voor een zwangerschapshoot kan de mama relaxt op het bed zitten of liggen. Bij een newbornshoot is dit vaak de beste plek voor foto’s van de baby alleen, maar uiteraard ook voor nog meer knuffelfoto’s met papa, mama en/of broers en zusjes. Gelukkig zijn de meeste slaapkamers voorzien van een groot raam dus dat geeft altijd mooi licht op het bed.

Blog Dorothee Fotografie | Voorbereiden op fotoshoot

3.  Kies het juiste beddengoed

Daarmee komen we bij de volgende tip en misschien wel de keuze met de meeste invloed op hoe de foto’s er uit komen te zien. De keuze van het beddengoed of de sprei is voor de foto’s heel belangrijk! De foto’s waar ik het in mijn vorige tip over had, de familiefoto’s en van baby alleen, zijn vaak de foto’s die na de fotoshoot worden gebruikt als muurdecoratie of uitvergrotingen. De kleur van het beddengoed moet dan ook passen bij jouw smaak en rest van het interieur. Een donkere sprei geeft een compleet andere sfeer op de foto dan een lichte sprei, zie de voorbeeldfoto! Beide zijn mooi, maar het geeft dus een ander resultaat. Wat eigenlijk nooit mooi staat op een foto: druk, felgekleurd of met tekst bedrukt beddengoed. Dit leidt ontzettend af van de foto en het belangrijkste op de foto, namelijk de baby of de mama. Dus geen drukke motieven, inspirerende quotes of circuskleuren ;). Hou het bij rustige en egale kleuren. Licht of donker.

Blog Dorothee Fotografie | Voorbereiden op fotoshoot

4.  Selecteer bijpassende kleding

Wat voor het beddengoed geldt, is ook van toepassing op de kleding. Hoe rustiger de kleur, hoe meer de aandacht op de foto gaat naar de lieve oogjes van de baby of de bolle buik van de mama. Teksten op shirts is ook geen goed idee: als je dan de foto bekijkt wil je direct de tekst lezen. Felle kleuren geven over het algemeen een onrustig beeld en zou ik dus ook niet adviseren. Je hoeft als gezin niet dezelfde kleuren(combinatie) aan. Liever niet zelfs! Maar hou het voor alle outfits rustig en in dezelfde kleurenfamilies (warme tinten of koele tinten). Ter inspiratie kun je op Pinterest bijvoorbeeld zoeken met een term als ‘indoor family photoshoot outfits‘.

Blog Dorothee Fotografie | Voorbereiden op fotoshoot

5.  Denk van te voren alvast na wat je met de foto’s wilt doen

Je kiest voor een fotograaf vanwege zijn of haar portfolio. De foto’s passen dus bij jouw stijl. Hetgeen wat jou aanspreekt kan gaan over het kleurgebruik, de composities en lichtgebruik of het ‘gevoel’ die de foto’s jou geven. Het is daarom heel verstandig om te bedenken wat je met de foto’s wil doen. Voor bijna alle newbornshoots kiezen de ouders ervoor om door mij een mooi album te laten ontwerpen. En die als kostbaar bezit een mooie plek te geven in huis. Dit kun je altijd nog na de fotoshoot bepalen. Maar misschien wil jij een kale muur wel opvullen met een mooie afdruk of muurdecoratie. Ook in deze tip wordt weer duidelijk hoe belangrijk de keuze is voor de kleding en het beddengoed. De kleuren en sfeer zal dan naadloos aansluiten bij de rest van jouw interieur. Als je van te voren bedenkt wat voor type foto je wil gebruiken kunnen we met dat doel voor ogen de fotoshoot indelen.

Blog Dorothee Fotografie | Voorbereiden op fotoshoot

Hopelijk helpen deze 5 tips ter voorbereiding op de fotoshoot thuis. Om meer voorbeelden te zien van een complete selectie van een fotoshoot kun je de blogs bekijken van thuis fotoshoots!

error: Content is protected !!